Skip links

Programul complet Gărâna Jazz Festival 2016: 5 zile de muzică live în vârf de munte

A mai rămas o săptămâna până la ediția 20 a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est. Gărâna Jazz Festival va prinde viață între 7 și 11 iulie în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz și sute de artiști de reputație internațională.

Un line-up ce mixează dinamismul jazz-ului american și occidental cu profunzimea și lirismul artiștilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărți scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström și portughezul Carlos Bica.

Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, și mulți alții. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezența legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni al lumii.

Seri cu muzică, literatură și teatru sub cerul liber

Asa cum a facut-o in ultimii 20 de ani, Garana continua sa contribuie la cresterea scenei de jazz romanesti si la cultivarea educatiei muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Garanezii vor participa la lansarea albumelor de jazz:

  • Corindeni, de Mircea Tiberian si Maria Raducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian si Toma Dimitriu (Fiver Record)
  • White Dragon, de Mircea Tiberian si Liviu Butoi. Duminica, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul si compozitorul roman Liviu Butoi va lansa la Garana albumul Three Times Seven, in colaborare cu grupul French Connection – David Patrois, Arnault Cuisinier  si Edward Perraud.

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansari de carte, printre care:

  • Sunetul de referinta, carte publicata de Mircea Tiberian la editura Nemira.
  • Câteva zeci de interviuri cu artiștii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce, cu participarea lui Nils Petter Molvaer.
  • Scriitorului timișorean Nicu Strambeanu va lansa volumul Vineri seara intr-o vale cu lupi.
  • Sâmbătă, 9 iulie, scriitorul Alex Potcoava va lansa volumul Într-o zi nu ne vom mai recunoaște, apărut recent la editura Max Blecher.
  • Tot la festival, Florian Lungu își va lansa cartea Moșu – Florian Lungu în Dialog cu Doru Ionescu și CD-ul sau de debut: Florian Moșu Lungu – SONOPORTRET iar Emil Bizga își va lansa al doilea album discografic, intitulat ”LIVE IN HANNOVER”.

COPERTA_EN

Pentru a marca evolutia comunitatii crescute la Garana in ultimele 2 decenii de festival, Fundatia Culturala Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectiva a momentelor importante consumate intre 2012 si 2015 in satul banatean.

Sambata, pe 9 iulie, trupa de teatru AUALEU, cunoscuta pentru reprezentatiile ”mobile” din sate, orase si chiar de peste ocean, va aduce la Garana spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune si rele, care va starni zambete si hohote de ras.

circus munci

Bilete, abonamente și kit de festival

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante:  bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei,  festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului.

Pe lângă muzică, literatură și teatru, oaspeții de la Gărâna vor avea de explorat și peisajele spectaculoase din împrejurimile festivalului, printre care Parcul Național Semenic, un areal protejat ce cuprinde 36.124 hectare de păduri, dealuri, lacuri și răuri. Plimbările la pas sau traseele cu bicicleta pot fi integrate în programul pe timp de zi.  Mai multe despre tursim la Gărâna.

Cei care și-au cumpărat deja bilete la festival sunt sfătuiți să fie pregătiți atât cu vestimantație și accesorii potrivite pentru 5 zile petrecute la 1000 de metri altitudine dar și pentru vremea capricioasă. KITUL de festival poate fi consultat pe site-ul Gărâna: www.garana-jazz.ro/festival-kit.

GJF 2016