Skip links

LIVIU BUTOI & FRENCH CONNECTION FEAT. MIRCEA TIBERIAN

#garanajazz2016

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Liviu Butoi – flaut, saxofon tenor, sopran, sopranino
David Patrois – vibrafon
Arnault Cuisinier – contrabas
Edward Perraud – tobe
Mircea Tiberian – pian


Quartet-ul condus de Liviu Butoi, French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Cei doi muzicieni români, creatori de universuri sonore deosebite, vor concerta alături de artiștii improvizatori francezi David Patrois – la vibrafon, Arnault Cuisinier – la contrabas și Edward Perraud – la tobe.

Liviu Butoi (n.1953, Ianca-Brăila) este saxofonist, flautist și compozitor, aparținând generației de aur a jazz-ului românesc. Din copilărie a studiat oboiul. Pe la 18 ani începe să cânte jazz, la flaut și oboi, alături de Puiu Lazaru, Paul Weiner, Bebe Jivănescu și Kamocsa Béla. Mai târziu, alegerea firească va fi saxofonul, inițierea în tehnica acestui instrument datorând-o lui Carczi Metelka. Va concerta apoi și la București cu Marius Popp, Johnny Răducanu. Iar de la începutul anilor ’80 începe o lungă și bogată colaborare cu Mircea Tiberian. A mai concertat alături de cunoscuți instrumentiști de jazz precum Burton Green, John Betsch, Chris Dahlgren, Lisle Ellis și David Patrois. A participat la festivaluri și concerte de jazz în Franța, Germania, Austria, Suedia, Polonia și Ungaria. În 2003 Societatea Română de Radiodifuziune îi conferă în cadrul Galei Premiilor de Jazz titlul de Muzician al Anului, iar în 2004 Premiul pentru cea mai bună performanță discografică, pentru albumul Păsări, realizat împreună cu Edward Perraud (baterie), Arnault Cuisinier (contrabas) și pianistul Mircea Tiberian. Albumele Dark (2006) și Offerus (2013), în duo cu Mircea Tiberian, și alte seturi de înregistrări, l-au consacrat pe Liviu Butoi ca una dintre cele mai interesante personalități ale scenei de jazz românești.

Pe David Patrois (n. 1965, Franța) Jack DeJohnette îl consideră “unul dintre cei mai originali improvizatori și compozitori ai vibrafonului de pe scena contemporană”. Elev al lui Gary Burton la Berklee School of Music, David Patrois s-a afirmat mai întâi pe scena franceză, apoi pe alte scene internaționale de jazz, colaborând cu Aldo Romano, Michel Benita, Nelson Veras, Louis Winsberg, Bojan Z, Louis Sclavis, Victor Lewis, Jeff Ballard și mulți alții. În 2003 devine membru al “360° degrees project” din care fac parte Ravi Coltrane, Mark Turner, Olivier Gatto și Benjamin Henocq. Este profesor de vibrafon la Conservatorul Regional din Paris. În 2012 înregistrează albumul David Patrois Quintet LIVE, iar în 2015 Flux Tendu.

Arnault Cuisinier este câștigător în 1999 al premiului pentru cel mai bun solist în cadrul concursului Tremplin Jazz Avignon. Este un virtuos instrumentist la contrabas şi bas electric și a studiat muzica clasică, muzica indiană și improvizația, devenind extrem de apreciat pentru stilul său eclectic. Este membru al trio-ului condus de Benjamin Moussay cu care a înregistrat câteva albume de succes. Este lider, din 2008, al quartetului Fervent (cu Guillaume de Chassy la pian, Jean-Charles Richard la saxofon şi Fabrice Moreau la baterie).Printre artiștii cu care are numeroase colaborări, atât pentru înregistrări, cât și în concerte, se numără Claudia Solal, Eric Barret, François Jeanneau, Sylvain Kassap, Dave Liebman, Joel Harrison, Glenn Ferris, Mircea Tiberian, Denis Colin, Yaron Herman.

Edward Perraud (n. 1971, Franța) este percuționist, improvizator și compozitor. A studiat trombonul și percuția la CNR de Rennes, aprofundând atât muzica clasică, cât și pe cea de jazz sau pe cea indiană, dar și improvizația liberă. Este lider al Synaesthetic Trip din 2011, inițiator de proiecte experimentale și interculturale, apreciat colaborator pe scena de jazz internațională al unor muzicieni importanți ca Tony Malaby, Bruno Chevillon, Thomas de Pourquery ( Supersonic), Beniat Achiary, Fred Frith, Paul Rogers, Jean-pierre Drouet, Joëlle Léandre, John Edwards, Johannes Bauer, Louis Sclavis, Claude Tchamitchian, Bernard Lubat, Michel Portal, Vincent Courtois, Camel Zekri, Marc Helias, Joe Rosenberg.

Mircea Tiberian (n. 1955, Cluj-Napoca) este poate cel mai cunoscut şi prolific pianist român actual. Debutează în 1974, în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu. Până în 1984, a lucrat în studiouri de înregistrări ca pianist şi aranjator. Din 1984 până în 1986, a fost co-lider al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi; între 1986 şi 1989, al grupului Opus 4; din 1989 până în 1990 a fost conducător al trio-ului Labirint şi, între 1991 şi 1992, al Romanian All Stars. În perioada 1990-1993 a fost membru al Romanian Big Band, iar în anul 1998, cofondator al Orchestrei Interzone Jazz. A participat la diverse proiecte multi-media, Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000), şi a condus mai multe grupuri de jazz sub propriul său nume. A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stańko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicolas Simion, Adam Pierończyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mîndrilă, Anca Parghel. De asemenea, activează şi ca pedagog, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz şi pop din România. A fost onorat de cinci ori cu Premiul pentru compoziţie de jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Discografie recomandată:
Offerus – cu Mircea Tiberian (2013)
Dark – cu Mircea Tiberian (2006)
Păsări (2004, Show Factory)