Skip links

Per ,,Viking” Mathisen Trio
(Norvegia, Cehia, Israel)

8 IULIE 2023

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Per Mathisen – chitară bass, contrabas;
Utsi Zimring – baterie;
Daniel Bulatkin – pian


Per ,,Viking” Mathisen va urca pentru a treia oară pe scena Gărâna Jazz Festival în această vară, alături de pianistul ceh Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring. Constantul succes la public al lui Per Mathisen se datorează energiei unice pe care bassistul norvegian o aduce pe scenă și dozei uriașe de libertate și creativitate care fac din concertele sale experiențe memorabile. Secțiunea ritmică Mathisen-Zimring este una dintre cele mai valoroase în jazzul contemporan, mărturie stând colaborările cu Ulf Wakenius, Mike Stern sau Dave Kikoski. Bucuria și pasiunea lor de a cânta vor fi împărtășite cu publicul din Poiana Lupului în ultima zi de festival.

Per Mathisen (n. 7.10.1969, Sandefjord, Norvegia) este un virtuoz al contrabasului și al bassului electric. Este implicat activ pe scena de jazz norvegiană, în numeroase proiecte, dintre care amintim: Mathisen/Wakenius/ Zimring Trio; Acuña / Hoff / Mathisen; Mathisen / Alnæs / Piloto; Mathisen / Zimring / Kikoski. Colaborează cu Olga Konkova Trio, Ensemble Denada, Hans Mathisen Quartet, Frode Alnæs Trio, Dance With A Stranger și Guiffre Zone. A participat la înregistrarea a peste 15 albume de top, ca lider sau colaborator. Dintre acestea: Elastics (2011, Losen Records); Ospitalita Generosa (2015, Alessa Records), Jungle City (2016, Alessa Records); Unbound (2006, Alessa Records), Nordic Disruption (2005, Jazzheads Records) cu NYNDK. Ultimul album a apărut în 2019, Sounds Of 3 Edition 2, o colaborare remarcabilă cu Ulf Wakenius și Gary Husband.

Lista muzicienilor cu care Per Mathisen a colaborat este impresionantă, printre aceștia se numără: Mike Stern, Bill Bruford, Geri Allen, Bill Evans, Marilyn Mazur, Antonio Sanchez, Ralph Peterson, Jon Christensen, Terje Rypdal, Audun Kleive, Nguyên Lê, Paolo Vinaccia, Ruggero Robin, Alex Acuña, Jojo Mayer, Bendik Hofseth.