Skip links

Lars Danielsson Liberetto – Cloudland
(Suedia, Marea Britanie)

11 IULIE 2021

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Lars Danielsson – contrabas
Grégory Privat – pian
John Parricelli – chitare
Magnus Öström – baterie


Lars Danielsson se întoarce la Gărâna Jazz Festival cu un nou Liberetto – Cloudland. Înregistrat în vara anului trecut, profitând de o relaxare a restricțiilor europene, albumul conține lirismul elegant cu care ne-a obișnuit, dar și o varietate de timbre muzicale. Cu acest album a reușit să pună pe note o dorință mai veche pe care a tot explorat-o de-a lungul anilor – aceea de a cânta în metri asimetrici.

Pentru Lars Danielsson, virtuoz desăvârșit la contrabas și violoncel, puterea muzicii se află în melodie. Este inima din care se dezvoltă orice altceva. Atmosfera pe care o creează în compozițiile sale sau în reprizele de improvizație, tonalitățile cu rezonanțe introspective, învăluitoare, experimentările pe care nu le ocolește niciodată, toate se regăsesc în muzica lui ori în colaborările la care este solicitat.

În anii ’80 a cântat în quartet cu Dave Liebman, Bobo Stenson și Jon Christensen, cu care a înregistrat New Hands (1986), Poems (1991), Far North (1994) și Live At Visiones (1997). În paralel a colaborat cu Jack DeJohnette, John Scofield, Bill Evans, Ulf Wakenius, Alex Acuña, Nils Landgren, Wolfgang Haffner, Peter Erskine. Libera me (2004) și Mélange Bleu (2006) sunt primele albume lansate la ACT Music, alături de Nils Petter Molvær, Jon Christensen și Cæcilie Norby, respectiv Bugge Wesseltoft. A urmat colaborarea cu pianistul polonez Leszek Możdżer. Albumul lor, Pasodoble (2007), precum și turneele care i-au urmat au înregistrat un succes uriaș la public.

În ultimii ani, trei albume se fixează în discografie ca repere esențiale ale muzicii sale: Liberetto (2012), Liberetto II (2014) și Liberetto III (2017), cu Magnus Öström la baterie și John Paricelli- chitară ca nucleu de bază, avându-i ca invitați pe Tigran Hamasyan, Mathias Eick, Grégory Privat, Cæcilie Norby, Arve Henriksen.