De la prima ediție din 1997, aproape spontană, până la regalurile de jazz ce au urmat, muzica bună și oamenii au pus Gărâna pe harta celor mai importante festivaluri de jazz din estul și centrul Europei. Între 7 și 11 iulie ne vedem la aniversarea primilor 20 de ani de festival, cu un line-up special ce cuprinde 23 de trupe legendare, 90 de artiști și 3 scene.
Gărâna continuă să contribuie la dezvoltarea scenei de jazz din România – anul acesta, 9 proiecte muzicale inedite își fac loc pe scenele din munții Semenic, expunând în fața publicului universuri sonore complexe și surprinzătoare, aduse la viață de artiștii români consacrați sau aflați la început de drum.
Liviu Butoi & French Connection feat. Mircea Tiberian pe scena mare
Quartet-ul condus de Liviu Butoi, French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Cei doi muzicieni români vor concerta alături de artiștii improvizatori francezi David Patrois – la vibrafon, Arnault Cuisinier – la contrabas și Edward Perraud – la tobe. Liviu Butoi, French Connection și Mircea Tiberian concertează pe scena mare alături de Nils Petter Molvaer Quartet, Rusconi și KTU.
La Răscruce – scena dedicată jazz-ului românesc
Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfășurat prima ediție Gărâna, va găzdui 6 concerte de jazz românesc pe 8, 9 și 10 iulie.
Sebastian Spanache Trio, grup format în 2011 de către Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Santa (contrabas, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, instrumente de percuție) aduce pe scenă jazzul contemporan, foarte bine conectat la nivel de stil cu tendințele europene. Trio-ul are la activ multe concerte, atât la nivel național, cât și european, având în portofoliu și două albume lansate oficial: Humanized (2003) și A Pasha`s Abstinence (2014).
Emil Bîzgă Quartet propune o combinație între muzica clasică, muzica populară românească și jazz. Emil Bîzgă (trompetă) are o amprentă aparte, fiind considerat unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști.
JazzyBIT, cel mai tânăr proiect muzical românesc din program, e un trio format de timișorenii Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) care completează seara cu ritmuri energice de jazz, rock, blues, latin și funk.
Nicu Patoi & Platonic Band, grup de fusion jazz-rock cu o istorie de 21 de ani, revine la Gărâna cu Nicu Patoi la chitară, Răzvan Lupu la tope, Adrian Ciuplea la chitară bass și violoncel și Berti Barbera la percuție și voce. Un concert care va împleti dinamismul cu ritmuri de blues, rock, funk și jazz.
Sorin Zlat Trio, condus de Sorin ZLAT – pianist, clarinetist, compozitor și orchestrator, aduce pe scenă un mix de jazz, latino, pop și muzică clasică, având un repertoriu colorat și fascinant.
Bega Blues Band, cea mai longevivă trupă timișoreană de blues-jazz, al cărui fondator a fost renumitul chitarist de blues-jazz Béla Kamocsa, continuă să fie un proiect de succes, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o.
Jazz la Biserica Catolică din Satul Văliug
A treia scenă a festivalului, inaugurată la ediția 2015, pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Catolică din satul Văliug, situată la 18 km distanță de Gărâna. Vor cânta aici:
Raul Kusak solo, considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români și singurul din țară care deține un full Hammond Organ.
Trompetre, proiect românesc de avangardă, pornit de trompetistul român Petre Ionuțescu, cu participarea Arthur Balogh – bas, Gabriel Almași – chitară, Sergiu Catana – percuție, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design, Uțu Pascu – sunet.
–
Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 pot fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante: bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii pe www.garana-jazz.ro.