Arild Andersen – bass
Tommy Smith – sax
Helge Lien – piano
Paolo Vinaccia – drums
Arild Andersen Quartet este un proiect muzical ce are la bază un trio consacrat, omogen și creativ format din Arild Andersen, la contrabas – maestrul vrăjitor al tușelor grave, Tommy Smith, la saxofon – artizanul sonorităților delicate și energice, și Paolo Vinaccia, la percuție – coregraful ritmurilor dezlănțuite. Lor li se alătură pianistul Helge Lien, a cărui spontaneitate în improvizație devine o forță creativă proaspătă pentru grup. Astfel închegat, noul quartet este gata să răspundă provocărilor, aducând pe scenă reinterpretări ale câtorva teme muzicale mai vechi, dar și improvizații sau compoziții ce se nasc firesc din întâlnirea celor patru personalități remarcabile.
Arild Andersen (n. 1945, Lillestrøm, Norvegia) este deja legendar în jazz-ul norvegian, dar şi în cel internaţional. Este cunoscut pentru colaborarea cu Jan Garbarek încă din anii ’60, făcând parte din Jan Garbarek Quartet între 1967-1973. Tot în acea perioadă a cântat alături de muzicieni ca Don Cherry, Sam Rivers şi George Russell. În 1982 pune bazele celebrei trupe “Masqualero“ cu Jon Christensen, Nils Petter Molvær, Jon Balke şi Tore Brunborg. Formaţia va exista 10 ani, lansând 4 albume şi câştigând trei premii norvegiene. Andersen a colaborat cu artiști importanți din jazz-ul mondial: Bill Frisell, Stan Getz, Paul Bley, Ralph Towner, Nana Vasconcelos, John Scofield, Pat Metheny, ca să amintim doar pe câţiva. A fost “Artist in Residence” în cadrul Molde Jazz Festival din 2005. Iar din 2007 va începe să cânte şi să realizeze turnee în trio, cu saxofonistul scoţian Tommy Smith şi percuţionistul italiano-norvegian Paolo Vinaccia. Andersen consideră acest trio trupa sa ideală, datorită felului firesc în care cei trei se completează reciproc, se dezvoltă împreună. Când trio-ul a lansat albumul Live at Bellville în 2008 (ECM Records), a fost primit cu mare entuziasm atât de public, cât şi de presă. Arild Andersen a fost recompensat, pentru acest album, cu premiul “European Jazz Musician of the Year 2008” din partea Académie du Jazz din Franţa. A urmat albumul Mira (2014, ECM Records), un album conceput ca “pentru o dimineață de duminică”, cum afirmă chiar liderul grupului, și care impresionează prin lirism, intimitate și expresivitate.
Helge Lien (n.1975, Moelv, Norvegia) a studiat pianul la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, unde l-a avut ca mentor și profesor de improvizație pe Misha Alperin. Excelentele abilități interpretative, lirismul, simțul înnăscut pentru improvizație sunt calitățile pe care pianistul norvegian le-a pus în valoare în toate proiectele sale. Cu trio-ul său, Helge Lien Trio, atrage atenția încă de la primele apariții scenice și primele albume. Pentru Hello Troll (2008, Ozella) primește Norwegian Grammy Award pentru cel mai bun album al anului. Cele mai recente apariții discografice sunt Badgers and Other Beings (2014, Ozella) și Bridges cu Adam Bałdych la vioară (2015, Act Music).Tommy Smith (n. 1967, Edinburgh, U.K.) începe să cânte la saxofon tenor de la 12 ani, încurajat de tatăl său vitreg. Studiază cu clarinetistul Jim O’Malley şi pianistul Jean Allison la Wester Hailes Education Centre, apoi îşi întemeiază propriul quartet. În 1983, la 16 ani, înregistrează primul album, Giant Strides, împreună cu John Rae, pentru ca la 18 ani să cânte deja alături de Gary Burton. Va colabora şi va însoţi în turnee muzicieni importanţi, printre care: Joe Lovano, Chick Corea, John Scofield, Jack de Johnette, Trilok Gurtu, Jon Christensen, Lars Danielsson. În 1995 pune bazele Orchestrei Naţionale Scoţiene de Jazz al cărei dirijor rămâne până în prezent. Este Head of Jazz la Royal Conservatoire din Scoția. Anul acesta a primit, in cadrul Parlamentary Jazz Awards, premiul Jazz Educator of The Year.
Paolo Vinaccia (n. 1954) s-a născut în Italia, dar trăieşte de peste 30 de ani în Norvegia. Percuţionist şi compozitor, lucrează cu Arild Andersen de foarte mulţi ani pentru diverse proiecte muzicale. Este foarte activ pe scena norvegiană de jazz, remarcându-se ca original improvizator în colaborări cu Nils Petter Molvær, Ketil Bjørnstad, Terje Rypdal, Bugge Wesseltoft, Palle Mikkelborg, Bendik Hofseth, Mike Mainieri şi mulţi alţii. Poate fi ascultat în peste 100 de albume de toate genurile, de la world music, la muzică pop.
Discografie recomandată:
Mira (2014, ECM Records);
Live at Bellville (2008, ECM Records).