Kimmo Pohjonen – accordion
Pat Mastelotto – drums
Trey Gunn – guitar
KTU reprezintă un trio exploziv alcătuit din temerarul acordeonist Kimmo Pohjonen, percuționistul manipulator de ritmuri Pat Mastelotto și warr-chitaristul Trey Gunn. Începând cu anul 2004, concertele lor se transformă în evenimente unice în care improvizația atinge intensități neobișnuite, iar creativitatea pusă în comun dă naștere unor peisaje psihedelice și unor trăiri extrem de puternice.
KTU concertează cu succes în toată Europa, în Statele Unite, Canada, Japonia și America de Sud. Au două albume întregistrate: 8 Armed Monkey (2005) și Quiver (2009).
Trey Gunn (n. 1960, S.U.A.) este un artist al mai multor instrumente: electric bass, chitară electrică și acustică, keyboards și touch guitar. Are studii de compoziție clasică la Universitatea din Oregon, iar cariera profesională și-a construit-o stabilindu-se în New York. În 1992, este solicitat să li se alăture lui David Sylvian și Robert Fripp, într-un proiect cu care străbat teritoriul Statelor Unite ale Americii, ajung în Europa și în Japonia. Împreună cu ei a înregistrat două albume, The First Day și Damage. În aceeași perioadă înregistrează și primul album solo, One Thousand Years, un album special în care se afirmă ca povestitor și muzician. În 1994 sa alătură celebrei trupe King Crimson. În următorii 10 ani a participat la 17 CD-uri King Crimson, două DVD-uri și sute de concerte. Rolul său în această configurație a grupului (Adrian Belew, Robert Fripp, Pat Mastelotto și Gunn) a fost să introducă un instrument nou și unic – Warr guitar. În plus față de concertele și înregistrările cu grupul propriu, The Trey Gunn Band, Gunn a efectuat turnee și/sau înregistrări cu Brian Eno, Maynard J. Keenan „Pusicfer”, Vernon Reid, Led Zeppelin’s John Paul Jones, Azam Ali, Michael Brook, The Farlanders, Matt Chamberlain, David Hykes. Are aproape 20 de ani de colaborare constantă, în diferite proiecte, cu Robert Fripp. Quodia este un proiect început în 2004, în care integrează muzica live, filmul și povestirile, și care îi permite să pătrundă în tainele diverselor culturi din Rusia, Norvegia, Mexic, Chile și Argentina.
Kimmo Pohjonen (n. 1964, Finlanda) cântă la acordeon de la 5 ani, datorită tatălui său, şi, până pe la 15 ani, va participa la concerte de muzică populară în satul natal. Îşi dă seama că vrea să urmeze o carieră muzicală şi începe să studieze la început muzică clasică, în Helsinki, la Academia Sibelius. Se axează apoi pe world music și aprofundează diverse instrumente: bandoneon, harmonium, kalimba şi altele. Spre sfârşitul studiilor i se propune un concert solo și acela este momentul în care va găsi sonorităţi dintre cele mai diverse pentru acordeon, practic reinventându-l. În paralel cu proiectul solo, Pohjonen este implicat încă în vreo zece alte proiecte importante, printre care: Uniko, alături de Samuli Kosminen şi Kronos Quartet, Bright Shadow cu dansatoarea Minna Tervamäki, KTU, Kluster cu Samuli Kosminen, un duo alături de fiica sa, Saana Pohjonen la tobe, Accordation Wrestling – acompaniind show-rile unei trupe de wrestling, Earth Machine Music în colaborare cu fermieri din diverse regiuni,conectând acordeonul la maşinării rurale şi procesând zgomotele acelui spaţiu într-un live performance.
Pat Mastelotto (n. 1955, S.U.A.), tobe, îşi petrece viaţa sărind de la un gen de muzică la altul: de la pop, la rock progresiv, de la muzica electronică la world music, iar teritoriile vaste acoperite în King Crimson, unde activează din 1994, dovedesc un talent natural pentru experimentele bazate pe improvizaţie. Originar din Chicago, Pat Mastelotto descoperă tobele pe la 10 ani. Autodidact, îşi găseşte un loc rapid în diverse trupe locale. În 1982, Richard Page şi Steve George îl coopteaza în Mr. Mister, care va avea un succes deosebit la acea vreme. Activează neobosit în trio-ul Stick Men, iniţiat de Tony Levin, şi în alte câteva proiecte secundare ca TU– cu Trey Gunn, KTU, TUner– cu Markus Reuter, The Crimson ProjeKCt. Utilizând o combinaţie inovatoare de tobe acustice şi electronice, folosind sampling şi programare, Mastelotto şi-a creat un stil unic ce a revigorat vechile piese King Crimson.
DISCOGRAFIE:
8 Armed Monkey (2005);
Quiver (2009)