Skip links

PER MATHISEN TRIO

#garanajazz2016

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Per Mathisen – chitară bas
Hans Mathisen – chitară
Utsi Zimring – baterie


Per Mathisen is The Bass Viking! Pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, lui Per Mathisen îi place această titulatură, în parte pentru că energia pe care știe să o aducă într-un concert ne duce cu gândul la aventurierii vikingi, dar și pentru că este un muzician care, odată ajuns pe scenă, contaminează publicul cu bucuria sa de a cânta. Pe scena din Poiana Lupului va fi însoțit în aventura sa muzicală de Hans Mathisen la chitară și de Utsi Zimring la baterie.

Per Mathisen (n. 1969, Norvegia) a urmat studiile muzicale la Trondheim Jazz Conservatory din Norvegia și la Berklee College of Music din Statele Unite. Este extrem de activ pe scena de jazz norvegiană și implicat în numeroase proiecte în același timp, dintre care amintim: Mathisen/Wakenius/ Zimring Trio; Acuña / Hoff / Mathisen; Mathisen / Robin / Borlai; Mathisen / Alnæs / Piloto; Mathisen / Zimring / Kikoski. Colaborează cu Olga Konkova Trio, Ensemble Denada, Hans Mathisen Quartet, Frode Alnæs Trio, Dance With A Stranger și Guiffre Zone. Din 2003 este și membru al colectivului transatlantic de jazz NYNDK, numit așa pentru că muzicienii vin din New York, Norvegia și Danemarca. A participat la înregistrarea a 11 albume, ca lider sau colaborator. Dintre acestea amintim: Elastics (2011, Losen Records), cu Ole Mathisen și Paolo Vinaccia; Jungle City (2016, Alessa Records) cu Alex Acuña, Jan Gunnar Hoff; Unbound (2006, Alessa Records) cu Olga Konkova, Ole Mathisen și Gary Husband; Nordic Disruption (2005, Jazzheads Records) cu NYNDK; Ospitalita Generosa (2015, Alessa Records) cu Ruggero Robin și Gergo Borlai. Lista muzicienilor cu care Per Mathisen a colaborat este impresionantă: Bill Bruford, Geri Allen, Mike Stern, Bill Evans, Marilyn Mazur, Antonio Sanchez, Jon Christensen, Terje Rypdal, Audun Kleive, Nguyên Lê.

Hans Mathisen (n.1967, Norvegia), chitarist și compozitor, este câștigător al Spellemannprisen (Grammy norvegian) în 2005, pentru albumul Quiet Songs. Este unul dintre cei trei frați mai mari, toți muzicieni, ai lui Per Mathisen. S-a remarcat de-a lungul timpului ca un virtuos chitarist ce știe să îmbine jazz-ul tradițional cu estetica jazz-ului modern. Are propriul quartet, Hans Mathisen Quartet, în care activeză fratele său, Per, la bas, Olga Konkova la pian și Per Oddvar Johansen la tobe. Este lider și al Sandefjord Storband. Are 5 albume solo și numeroase colaborări, cu Arve Henriksen, Jarle Vespestad, Kjell Oddvar Karlsen, Nora Brockstedt, Halvard Kausland.

Utsi Zimring, la baterie, alcătuiește împreună cu basistul Per Mathisen o secțiune ritmică puternică, având nenumărate proiecte împreună. Talent precoce, israelianul Utsi Zimring ajunge să cânte pe scenă de la 12 ani, în diferite grupuri locale. Devine foarte rapid un baterist bine-cunoscut și respectat în Israel, participând la înregistrarea a peste 100 de albume de jazz. În 1998 înființează Zonzee, un grup de fusion jazz cu care va înregistra un succes deosebit și va concerta în festivaluri internaționale și cluburi celebre, ca Blue Note din New York. În 2011, a lansat primul său album solo, Zone 23, avându-i ca invitați pe Mike Stern, Dave Kikoski, Bob Franceschini și Ruben Rodriguez.