Skip links

SEBASTIAN SPANACHE TRIO

#garanajazz2016

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Sebastian Spanache – piano
Csaba Sánta – double bass
Radu Pieloiu – drums


Una dintre cele mai profesioniste trupe românești care au ales să cânte un jazz contemporan, conectat stilistic la tendințele și curentele europene ale genului, va concerta pe scena de la Hanul La Răscruce, vineri, 8 iulie.

Sebastian Spanache Trio a luat naștere la sfârșitul anului 2011 și este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabas, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, instrumente de percuție).

Din 2011 până acum, Sebastian Spanache Trio a avut o activitate concertistică intensă, atât la nivel național, cât și internațional, cu participări în cadrul unor festivaluri importante dintre care amintim: Green Hours Jazz Fest, Arcub Jazz&More, Mupa Budapest Jazz, Dixie Jazz Fest Bulgaria. În 2013, trioul a plecat în turneu european cu concerte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația și Serbia. La sfârșitul lui 2013, Sebastian Spanache Trio a câștigat premiul cel mare la prima ediție a Festivalului/Concurs Johnny Răducanu din Brăila, Trofeul Johnny Răducanu. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, Humanized în 2013 și A Pasha’s Abstinence în 2014, cel din urmă fiind premiat ca Best Album la prima ediție a Premiilor Revistei Sunete 2014.

Sebastian Spanache este un tânăr pianist și compozitor de jazz considerat un talent în ascensiune. S-a născut în Timișoara, tot aici urmând studiile muzicale. A început să cânte la pian de la 5 ani. În timpul anilor de liceu, la Colegiul Național de Arte “Ion Vidu”, devine pasionat de jazz și înființează prima sa formație de jazz-funk. Va absolvi Conservatorul din Timișoara cu specializarea pian clasic, dar și singura facultate de jazz-pop din Estul Europei – Facultatea de Muzică Richard Oschanitzky, din cadrul Universității Tibiscus din Timișoara. În 2011 înființează Sebastian Spanache Trio, cu care va concerta pe scenele românești și internaționale de jazz. Sebastian compune, de asemenea, muzică pentru filme și jocuri video.

Csaba Sánta este originar din Târgu Mureș. A absolvit Conservatorul Național din Timișoara și este angajat al Filarmonicii Banatul. A colaborat cu Eduard Jak Neumann Quartet și este membru al Europasymphony Orchestra din 2004. A participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Este un artist versatil, atât la bas electric, cât și la contrabas.

Radu Pieloiu a studiat la Colegiul Național de Artă Ion Vidu, mai întâi pianul și apoi percuția. A absolvit Conservatorul Național din Timișoara. De-a lungul timpului a colaborat cu unii dintre cei mai influenți artiști de jazz locali și internaționali, atât în țară, cât și în afara ei: la Jazz Showcase în Budapesta, Tuttlingen’s Jugend – Jazz IT Fest (Germania), Festival International de Musique Universitaire – Belfort (Franța). Este membru al grupurilor BRUM și Thy Veils și este artist invitat al The OSGC (Stockholm, Suedia). Radu îmbină cu succes mai multe stiluri, de la jazz, funk, latino, rock, la reggae și dnb.