Skip links

WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET

#garanajazz2016

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Wojtek Mazolewski – bass
Joanna Duda – keyboards
Oskar Török – trumpet
Marek Pospieszalski – tenor saxophone, clarinet
Jakub Janicki – drums


Wojtek Mazolewski Quintet este de mulți ani în topul preferințelor publicului de acasă, dar și din restul Europei, fiind considerat un fenomen. Concertele sold out, ovațiile la scenă deschisă, cronicile laudative au însoțit turneul de promovare a ultimului lor album Polka. Personalitatea carismatică a liderului quintetului, ingeniozitatea cu care muzicienii polonezi folosesc influențe din diferite stiluri muzicale, bucuria de a cânta și de a comunica ceea creează i-au adus quintetului un număr mare de admiratori mai ales din rândul publicului tânăr. Albumul Polka nu este doar un jurnal de bord al muzicienilor călători prin orașele lumii, ci este, în același timp, o incursiune încărcată de emoții printre sonorități noi, percutante, melodii acaparatoare, toate acestea fiind dublate de virtuozitate. Quintetul a concertat deja pe marile scene europene din Franța, Germania, Ungaria, Cehia, Turcia, dar și în India. Iar acum poposește într-un loc unde probabil se va simți în largul lui: la Gărâna Jazz Festival.

Basistul și contrabasistul Wojtek Mazolewski (n. 1976, Polonia) a pornit în aventura muzicii improvizate după ce a fost o prezență aclamată pe scena de punk rock. În 1998 pune bazele trupei Pink Freud și are un succes neașteptat la public, devenind un fel de erou național pentru că a readus jazz-ul în topurile muzicale poloneze. În 2009 înființează Wojtek Mazelowski Quintet. Succesul pe care îl înregistrează cu albumele Smells Like Tape Spirit (2012) și Wojtek in Czechoslovakia (2012) îi deschide muzicianului drumul către numeroase concerte în Europa, dar și în Japonia, Statele Unite, Maroc sau Ucraina. A fost partener de scenă al unor muzicieni importanți, precum Tim Bern, Tomasz Stańko, John Zorn sau Peter Kowald. Are propria emisiune la Radio Gdańsk și Chlli Zet, a compus muzică pentru spectacole de teatru și pentru o serie de audio-books. Este premiat de Radioul Polonez și de Jazz Forum Magazine.

Joanna Duda este pianistă, compozitoare, lideră a trupei AuAuA, co-lideră a grupului Wojtek Mazolewski Quintet și a Ö. A absolvit Academia de Muzică din Gdańsk, avându-l ca profesor la clasa de pian pe Andrzej Artykiewicz. Joanna Duda este o artistă extrem de versatilă și implicată în tot ceea ce înseamnă muzică, indiferent de stil, de la muzica clasică, la cea contemporană, jazz sau pop, electronică sau experimentală. Este creatoare de performance și autoare a muzicii pentru multe spectacole de teatru și de dans. Este activă, totodată, pe scena DJ electronică și pe cea de dub-step. În anul 2010, Joanna Duda a fost invitată să participe la seria de concerte „Chopin pentru 5 piane” împreună cu cei mai buni pianiști polonezi: Sławek Jaskułke, Piotr Wyleżoł, Paweł Kaczmarczyk și Katarzyna Borek. Proiectul a fost prezentat pe scena Europe Square Outdoor în timpul „Expo 2010” din Shanghai.

Oskar Török (n. 1980, Slovacia) și-a făcut studiile de muzică în Polonia, astfel încât îl vom regăsi atât pe scenele de jazz din Katowice, cât și pe cele din Praga (Cehia). Colaborează cu Wojtek Mazolewski Quintet, Sato-San To, Vertigo Quintet, Points Quartet, Bucinatores Orchestra, dar și cu celebra Iva Bittová.

Marek Pospieszalski (n. 1988, Polonia), la saxofon tenor și clarinet, a fost atras de jazz de foarte timpuriu, mai ales de latura sa avangardistă și de improvizație, fiind considerat un talent precoce. Împreună cu violonistul Tomasz Sroczyński a înregistrat în 2014 albumul Bareness, care va fi foarte bine primit de critici. Este foarte implicat în numeroase proiecte, având o activitate bogată cu propriul quartet, Marek Pospieszalski Quartet, dar și cu Marco Eneidi, Paweł Kaczmarczyk, Kuba Płużek și Wojtek Mazolewski. A înregistrat cu fiecare dintre aceștia mai multe albume și a concertat în numeroase țări. Jakub Janicki a studiat percuția la Academia de Muzică din Katowice. Este un precuționist interesat și de folosirea mijloacele electronice. Cu trupa sa de indie, Popo, a înregistrat albumul Go Upstream, în 2006. Remarcat de către muzicienii de jazz, este solicitat să colaboreze în diverse proiecte ca cel al lui Steven Buchanan sau cu Skowroński Damasiewicz Quartet.

DISCOGRAFIE RECOMANDATĂ:
Polka (2014, Mystic Production) & Polka Live (2016);
Smells Like Tape Spirit (2012, Mystic Production);
Wojtek w Czechosłowacji (2011, Mystic Production).