Skip links

Jacky Terrasson Trio (Franța, S.U.A.)

#garanajazz2019

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Jacky Terrasson – pian
Ali Jackson – baterie
Sylvain Romano -bass


Gărâna Jazz Festival, în parteneriat cu Sezonul România-Franța 2019, prezintă Jacky Terrasson Trio.

Pianistul Jacky Terrasson nu este numit întâmplător “un pianiste du bonheur”. Puțini muzicieni transmit atâta bucurie și poftă de viață așa cum o face Terrasson. Mereu căutând să inventeze, să exploreze, reușește să impresioneze publicul cu virtuozitate, pasiune și subtilitate. Jacky Terrasson și-a ales ca parteneri de scenă pe impresionantul baterist newyorkez Ali Jackson și pe basistul francez Sylvain Romano.

Jacky (Jacques-Laurent) Terrasson (27.11.1965, Berlin, Germania) este un muzician pe care și-l revendică muzical atât Franța, cât și Statele Unite. S-a născut în Berlin, într-o familie în care mama era americancă și tatăl de origine franceză. A crescut și a studiat muzica la Paris. După terminarea studiilor clasice a luat lecții de jazz cu Jeff Gardner. Părăsește Franța pentru a studia la Berklee College of Music din Statele Unite. În 1993, după ce a câștigat Thelonius Monk Award, Jacky Terrasson a început să concerteze cu Betty Carter și s-a hotărât să se stabilească la New York. A fost considerat de jurnaliștii de la New York Times unul dintre cei 30 de artiști sub 30 de ani care vor influența substanțial jazzul în următorii 30 de ani și a semnat cu prestigiosul label Blue Note. A înregistrat câteva albume la Blue Note, printre care „Smile”, care a obținut titlul de „Cel mai bun album jazz al anului” la Victoires du Jazz și un „Gold Django”, în 2003. A colaborat cu Cassandra Wilson, Michael Brecker și Mino Cinelu, cu Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Jim Crower, Charles Aznavour, Ry Coode, precum și cu Leon Parker și basistul Ugonna Okegwo, într-un trio care a fost considerat unul dintre cele mai bune triouri de muzică jazz din anii ’90. A colaborat cu Michel Portal, Stéphane Belmondo, Minino Garay și cântăreața Cecile McLorin-Salvant. În 2015 și 2016 lansează două albume la Impulse! – “Take This” și “Mother”.

Susține în mod regulat recitaluri solo și în trio pe scenele marilor festivaluri de muzică jazz (Montreal, San Francisco, Montreux, North Sea Jazz, Marciac) și participă la cele mai prestigioase festivaluri de pian (Klavier Ruhr, Lucerna, La Roque d’Anthéron, Piano aux Jacobins).