Skip links

Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Franța, Spania)

#garanajazz2019

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna

Renaud Garcia-Fons – contrabas
Dorantes – pian


Gărâna Jazz Festival, în parteneriat cu Sezonul România-Franța 2019, prezintă flamenco de secol XXI! Muzicianul francez Renaud Garcia-Fons, supranumit și “Paganini al contrabasului”, se întâlnește cu pianistul spaniol Dorantes pe teritoriul iubirii lor comune pentru flamenco. Un duo remarcabil va pune în scenă un spectacol cu atmosferă caldă, mediteraneeană. Vom fi martorii unei abordări originale a muzicii flamenco, filtrată prin jazz și îmbogățită de improvizații spectaculoase.

Colaborarea celor doi muzicieni datează din 2015, anul în care au și înregistrat albumul Paseo A Dos (lansat în 2016 la E-motive Records).

Renaud Garcia-Fons a reuşit să facă din arta improvizaţiei unul dintre elementele centrale ale viziunii sale artistice. Există multiple surse pentru inspiraţia sa muzicală: se simte apropiat de tradiţia flamenco, de muzica mediteraneeană şi de cea orientală. Virtuozitatea i-a fost recompensată cu numeroase premii: în 2009, pentru Solo Performance de către International Society of Bassists; în 2010 premiul pentru cel mai bun basist de jazz și pentru albumul “Linea Del Sur “ din partea Echo Deutsche Musikpreis, apoi, în 2012, pentru albumul “Méditerranées”. Tot în 2012, Bienala Flamenco din Sevilla îi acordă prestigiosul premiu Giraddillo de Oro.

Pianistul Dorantes (David Peña), inspirat de tradiția muzicii flamenco, și-a creat de-a lungul timpului reputația de inovator. Muzica sa, purtând o amprentă presonală unică, a fost apreciată chiar de la debut, albumul Orobroy (1998) fiind întâmpinat cu entuziasm de critici și public. Inventivitatea, tehnica impecabilă și coerența ideilor sale muzicale l-au propulasat între cei mai de seamă muzicieni andaluzi ai generației sale. Este considerat unul dintre cei mai creativi pianiști de flamenco din epoca noastră. Bazându-se pe o diversitate de stiluri muzicale pentru compozițiile sale, Dorantes combină cu grație muzică clasică, jazz, muzică braziliană și alte influențe.