Skip links

Svante Henryson’s Back to Base
(Suedia, Norvegia)

9 IULIE 2022

Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna​

Svante Henryson – bas electric, violoncel, compoziție
Joakim Milder – saxofoane tenor & sopran
Jon Balke – pian, sintetizator
Morgan Ågren – tobe


Back to Base prezintă patru dintre cei mai interesanți și inovatori muzicieni ai scenei scandinave de astăzi și își are rădăcinile muzicale în creuzetul de energie al electric-jazzului din anii ’70.

Svante Henryson a început să folosească basul electric, cu mult înainte de a cânta la violoncel. A cântat la bas în trupe de metal precum Rising Force a lui Yngwie Malmsteen, în trupe funk și R&B, dar și în orchestre simfonice.

Joakim Milder a cântat cu Paul Bley, Tomasz Stanko, Bobo Stenson, Palle Danielsson precum și cu propriile trupe. Este profesor de jazz la Royal College of Music și lider al Norrbotten Big Band. La fel ca Svante Henryson, este membru al Academiei Regale de Muzică.

Jon Balke este unul dintre cei mai valoriși pianiști norvegieni actuali. Are numeroase înregistrări remarcabile la casa de discuri ECM. S-a alăturat cvartetului lui Arild Andersen în adolescență și a fost liderul și compozitorul unor proiecte precum Siwan, Jøkleba, Batagraf și Magnetic North Orchestra, în care Svante Henryson a fost membru.Morgan Ågren este, la fel ca Svante Henryson, din Umeå, din nordul Suediei. Din copilărie a cântat cu Mats Öberg la keyboards. Frank Zappa i-a invitat pe cei doi să se alăture trupei sale, dar din păcate a murit la scurt timp. Morgan a mai colaborat cu Squarepusher, Magma, Bill Laswell, Steve Vai și mulți alții.