Skip links

Tord Gustavsen Trio (Norvegia)

Joi, 11 iulie

Poiana Lupului, Gărâna

Tord Gustavsen - pian, electronics
Steinar Raknes - contrabas
Jarle Vespestad - baterie


Tord Gustavsen este unul dintre cei mai renumiți pianiști de jazz din Norvegia, excelând într-un jazz introspectiv și adesea meditativ. A lansat sub nume propriu (Tord Gustavsen Ensemble și Tord Gustavsen Trio) nouă albume la ECM Records, de-a lungul a două decenii. Publicul a fost de fiecare dată subjugat de melodiile sale emoționante, groove-urile subtile și o muzicalitate care îmbrățișează atât simplitatea, cât și profunzimea.
Cooptarea relativ recentă a contrabasistului Steinar Raknes și sprijinul creativ al vechiului colaborator Jarle Vespestad, la tobe, au imprimat o nouă dinamică trioului lui Tord Gustavsen. Cel mai recent album, The Opening (2022), este o explorare a mai multor domenii muzicale. Cântecele populare scandinave, coralele, muzica gospel și jazz sunt sursele de inspirație care hrănesc inventivitatea celor trei muzicieni.
Tord Gustavsen a primit numeroase premii printre care Grammy-ul norvegian (Spellemannsprisen), Premiul criticii CHOC (Franța), Premiul Bell pentru cel mai bun album internațional de jazz (Australia), Înregistrarea lunii în revista Stereophile (SUA), Preis der Deutschen Schallplattenkritik (Germania), precum și NOPAs Musikkpris pentru cea mai bună compoziție de jazz norvegiană. A compus lucrări pentru Vossajazz, Cheltenham Jazz Festival, Oslo Jazz Festival, Oslo International Church Music Festival și Nidaros Cathedral Choir.