Skip links

20.

Pentru unii oameni, timpul are o elasticitate. Cum îi recunoști? Sunt oamenii care se îndrăgostesc de clipa în care sunt. De muzica pe care o aud. De oamenii din jurul lor atunci când se simt bine. Probabil sunt oamenii care nu acceptă că nu poți fi fericit tot timpul, așa că nu renunță niciodată la încercare.

Pentru că nu poți opri timpul în loc, acolo unde te-ai îndragostit de el, înveti să trăiești momentul mai intens. Să rămâi cât poți în el. Momentele nu trec la fel de repede pentru toată lumea. O noapte poate dura o săptămână. Dacă nu vrei să se termine, nu trebuie decât să eviți să intri în rutina timpului care trece pe langă tine, ca într-o poveste, cu început și sfârșit.

Din fericire pentru noi, jazz-ul nu e ca o poveste. Nu are început și sfârșit și nu respectă regulile clasice ale unei povestiri epice. Jazz-ul se întâmplă lângă tine, în timp cu tine. Sare în toate părțile, are începuturi după începuturi și sfârșituri după sfârșituri. Jazz-ul e imprevizibil din punct de vedere temporal. Starea asta de permanentă confuzie temporală te ajută să rămăi mai mult în momentul de care te-ai îndrăgostit.

Pentru ca ne dorim să nu se termine niciodată, rămânem plăcut captivi în momentul în care a început saxofonul să cânte. În momentul în care ne-am luat în brațe. Atunci când am cunoscut pe cineva nou. În minutul în care ne-am uitat la stele. În minutul în care n-a trebuit să mai înțelegem nimic, doar să ne bucurăm de ce se întamplă.

Pentru ca sunt aceste momente din care nu iți doresti să mai ieși, câțiva oameni s-au hotarat să le prindă în loc. E o treabă complicată să găsești toate condițiile necesare pentru a creea un moment ideal. Muzica e prima, jazz-ul iși face treaba mai departe. Locul e Gărâna. Cu autenticitatea ei și cu băștinași aproape insulari în raport cu restul lumii. Ochii cât mai aproape de stele și iarba de sub picioare au asigurat restul de condiții perfecte pentru fixat amintiri. Era în 1997 si nu mai era nevoie decât de oamenii care știu să întindă o clipa ca un arc peste timp.

Și oamenii au venit. An de an. Cu tenacitatea dependentului de fericire. Zeci de nume răsunătoare pe scenă au blocat sute de mii de momente răsunatoare în inimi care iși doresc să bată in ritm de jazz, fară început și sfârșit.

Pentru că sărbătorim 20 de ani întinsi într-o singura clipă, doi frați și masinile lor de oprit timpul pe film au petrecut 7 zile la Gărâna pentru a documenta a 20 a ediție a festivalului.

Cei doi fotografi (Horațiu și Mihai Șovăială), pentru prima oara în Gărâna, au interpretat tema festivalului pornind de la un studiu al fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70, propunând pentru ediția aniversară realizarea unui proiect editorial format din două părți distincte, dar dependente reciproc. În debutul celei de-a 20 a editii a festivalului, o selectie subiectiva a fotografiilor va fi prezentă alături de proiectul editorial în cadrul expoziției organizate la Galeria Mobius din București în perioada 2-22 Februarie 2017.

Lansare: Joi, 2 Februarie, ora 19:00, Mobius Gallery
Strada D.I. Mendeleev, nr. 2
010361 București, Sector 1, Romania

Cartea poate fi achizitionată de la Anthony Frost • English Bookshop si de la P-U-N-C-H.

https://anthonyfrost.ro/ecommerce/music-stage-screen/garana-jazz-festival-aniversary-edition

https://p-u-n-c-h.ro/others/garana-jazz-festival-20/

sau

https://garanajazzfestival.tictail.com/product/g%C4%83r%C3%A2na-jazz-festival-20

Organizator: Asociația Culturală Mono în parteneriat cu Fundația Culturală Jazz Banat și Galeria Mobius.

_DSC1747 _DSC1748 _DSC1751 _DSC1758 _DSC1793 _DSC1789