Skip links

Ghid de vacanță Gărâna Jazz Festival: trasee, peisaje și experiențe culinare

Dacă ajungi pentru prima dată la Gărâna, ia-ți timp să descoperi zona, priveliștile, oamenii și locurile. Festivalul e o experiență unică nu doar pentru concertele de jazz cu artiștii talentați ai lumii, dar și pentru patrimoniul deosebit al Munților Semenic. Iată câteva recomandări de neratat.

Peisaje spectaculoase

Sunt câteva locuri în care să-ți clătești ochii și să admiri natura în toată splendoarea ei, la care poți ajunge cel mai simplu cu mașina (găsești punctele de destinație pe Google Maps)

Păstrăvăria Crivaia. În drum spre păstrăvărie veți găsi și Vila Klaus, fosta reședință de vacanțe a casei regale

Lacul 3 ape:  Printre cele mai frumoase locuri din regiune – cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic, cu o suprafaţă de 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de activități nautice (cu barca, caiacul şi hidrobicicleta). Din apa lacului se înfiripează, peste deversorul barajului, râul Timiș

Satul Brebu Nou

Cheile Carașului și Peștera Comarnic – cea mai frumoasa și sălbatică peștera din Banat și chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecuta acum ca întindere de Pestera Buhui (6 547 m). Din cei peste 6 200 m structurati pe 3 nivele (fosil, subfosil si activ), turistii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m.

Lacul Gozna (satul Văliug) – Pe porțiunea de la răscruce la lac, drumul este însoțit de un fir de apă care curge la deal, sfidând legile gravitației. Înclinarea opusă a pantelor drumului pe dealul „Dragutei” fata de albia pârâului creeaza iluzia „râului care urca”, spre uimirea trecatorilor. Lacul de acumulare Gozna-Crivaia se întinde pe o suprafata de 60 ha, având o lungime de 3 km.

Calea ferată Anina-Oravița – Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei și a doua cale ferată montană din Europa (după Semmeringbahn din Austria).

Banatul Montan merită explorat și cu rucsacul în spate. Peștera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanță ceva mai mare se află Cheile Nerei și Valea Cernei – o zonă cu foarte multe trasee de cățărat, trekking și băi termale.

Consultă AICI o hartă detaliată cu toate obiectivele.

de sus

brebu nou

Trasee cu bicicleta

Există peste 40 de trasee de mountain bike în zona Banatului Montan, iar noi am făcut o selecție de trasee care pot fi realizate cu ușurință de vizitatorii Gărâna. Lista este aici.

Recomandări culinare

Păstrăvăria Crivaia – nu există un restaurant aici, însă puteți cumpăra pește proaspăt și găti acasă sau la cort. Și dacă tot sunteți în zonă, încercați și papanașii de la ”La Cioata”.

Tradiționalul gulaș, devenit emblema culinară a festivalului, gătit de Gigi Tăuș, unul dintre fondatorii festivalului Gărâna, poate fi gustat la hanul ”La Răscruce”.

Încercați un ștrudel cu mere sau un Jägerschnitzel la Pensiunea Gasthof Tirol, din satul Văliug – Stațiunea Crivaia. Adresa. La fel de bun e și strudelul cu vișine de la Casa Baraj.

Salat de bureți de fag poate fi găsită la Hanul La Răscruce, Casa Baraj și Gasthof Tirol.

Pizza găsiți La Popas, în satul Văliug

Trasee mai lungi (de parcurs cu mașina)

Drumul Lacurilor (Reşiţa – Văliug – Prislop / Muntele Semenic – Gărâna – Trei Ape – Slatina Timiş – Caransebeş – Reşiţa) Hartă

Cotind la dreapta la sensul giratoriu din centrul Văliugului, după un kilometru se ajunge la răscrucea cu drumul spre Prislop – Semenic unde din nou se face la dreapta şi după 500 m se ajunge la barajul Lacului Gozna. Pe porţiunea de la răscruce la lac, drumul este însoţit de un fir de apă care curge la deal, sfidând legile gravitaţiei. Înclinarea opusă a pantelor drumului pe dealul „Drăguţei” faţă de albia pârâului creează iluzia „râului care urcă”, spre uimirea trecătorilor.

Lacul de acumulare Gozna-Crivaia se întinde pe o suprafaţă de 60 ha, având o lungime de 3 km. Barajul s-a construit între anii 1948 şi 1952 şi are o înălţime de 48 m pornind de la baza mică de 113 m şi până la baza mare de 184 m a stăvilarului. Lacul a fost umplut cu apă în anul 1953, înmagazinându-se 10 milioane de metrii cubi.

A fost prima construcţie de acest fel din România, proiectată şi executată exclusiv de către specialişti români, lacul având şi rol energetic pentru alimentarea cu apă a centralelor hidroelectrice Crăinicel şi Grebla.

TransAlpina Bănățeană Hartă

Transalpina Banatului este un drum cu multe serpentine ce le oferă trecătorilor posibilitatea de a se bucura de peisaje deosebite și ar putea rivaliza cu Transfăgărăşanul şi cu adevărata Transalpina. Este vorba de drumul județean 582 care leagă comuna Slatina Timiș de Brebu Nou și Văliug.

Processed with VSCO with wwf preset

Comments are closed.