Skip links

Jack DeJohnette, headliner la Gărâna Jazz Festival

Unul dintre cei mai influenți muzicieni de jazz ai lumii concertează pe 11 iulie în Munții Semenic

DeJohnette2

Cea de-a 2o-a ediție Gărâna Jazz Festival aduce, pe lângă o experiență de festival unică în Europa, prezența unei figuri emblematice pentru istoria jazz-ului modern. Muzicianul american Jack DeJohnette, fost coleg de trupă cu Miles Davis, Charles Lloyd și Herbie Hancock, va concerta pe scena din Poiana Lupului pe 11 iulie, în ultima zi a festivalului, în formula celui mai recent proiect muzical: Jack DeJohnette Trio.

Numit de publicația Modern Drummer cel mai influent toboșar în viață după Max Roach, Elvin Jones și Roy Haynes, Jack DeJohnette are la activ 6 decenii de muzică jazz, un premiu Grammy pentru albumul Peace Time și statutul de membru al United State Artists, pentru întreaga activitate. Mai mult decât un toboșar, DeJohnette e definiția inovației și versatilității artistice. În ultima jumătate de secol a jonglat cu stilul hard bop, R&B, world music sau avant-garde, din postura de compozitor, pianist, toboșar și lider de proiecte muzicale prolifice.

Printre zecile de momente muzicale emblematice se numără Bitches Brew (1978), album de jazz-rock înregistrat alături de grupul condus de Miles Davis, o colaborare de 25 de ani cu Keith Jarrett sub forma grupului Standard Trio, ansmablul inovativ de free-jazz Special Directions și propria casă de discuri Golden Beams.

Nu doar premiile fac din Jack DeJohnette o prezență spectaculoasă pentru iubitorii de jazz, dar și doza de mister păstrată intactă în de-a lungul carierei – unicitatea stilului l-a tranformat într-un muzician râvnit, dar sutele de interviuri date până în prezent n-au deslușit elasticitatea incomparabilă a cinelului, conceptele catharctice ale spectacolelor solo și abordarea inovatoare a instrumentelor de percuție.

”Muzica e pentru mine un spațiu nou, alternativ. Pe scenă mă conectez la cea mai bună formă a sinelui meu – o librărie cosmică a ideilor”explică artistul american.

Pe 11 iulie, Jack DeJohnette ajunge în fața publicului de la Gărâna într-o componență specială, alături de alți doi titani ai jazz-ului: saxofonistul Ravi Coltrane, estimat printre cei mai de seamă imprivizatori ai momentului și basistul Matt Garrison, descris de New York Times ”virtuosul bass-ului electric”. Un trio caracterizat de compatibilitatea idealurilor muzicale promite un spectacol memorabil.

A 20-a ediție Gărâna Jazz Festival, cel mai important festival de open-air jazz din Europa Centrală și de Est, va avea loc între 7 și 11 iulie în satul Gărâna din Județul Caraș-Severin, în 3 locații: Hanul La Răscruce, Poiana Lupului și Biserica Catolică din Satul Văliug.

Pe cele trei scene ale festivalului vor concerta nume de referință ale jazz-ului nordic, occidental și oriental printre care Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Enrico Rava (Italia), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Öström Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia), Nils Petter Molvær (Norvegia) și Louis Sclavis Trio (Franța). O serie nouă de artiști urmează să fie dezvăluiți în următoarele două luni.

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 vor putea fi achiziţionate online începand cu luna aprilie şi pe toată perioada festivalului din Poiana Lupului. Mai multe informaţii vor fi disponibile în curând pe www.garana-jazz.ro.