Skip links

Nils Petter Molvaer: Sper că veți avea vreme călduroasă și însorită, multă muzică și multe întâlniri care să vă inspire. Sunt foarte nerăbdător să ajung acolo!

Trompetistul norvegian Nils Petter Molvær a urcat pe scena Gărâna Jazz Festival de patru ori până la această ediție și de fiecare dată a impresionat publicul cu sonoritățile unice ale trompetei sale. În 2009 și 2016 a prezentat publicului proiectele sale de lider, în formulă de trio și de quartet. Ediția 2012 a fost una specială, datorită celor două prezențe memorabile pe scena festivalului. Prima apariție din acel an a fost cu trupa clarinetistului elvețian Jan Galega Brönnimann, Brink Man Ship. A doua – într-un alt concert spectaculos cu muzicienii finlandezi de la Kuara care îl aveau ca invitat și pe saxofonistul Trygve Seim. Acest concert a devenit legendar printre fanii festivalului.

Înainte de a urca, pentru a cincea oară, pe scena din Poiana Lupului, Nils Petter Molvær a transmis publicului câteva impresii despre festival și despre noul proiect în care este implicat, cel al starurilor reggae Sly & Robbie. Concertul de promovare a noului lor album – Nordub, la care își vor aduce contribuția și muzicienii scandinavi Eivind Aarset și Vladislav Delay, va avea loc sâmbătă, 14 iulie, pe scena principală de la Gărâna Jazz Festival 22.

Artistul mărturisește: “Mi-au plăcut întotdeauna ritmurile reggae/dub. Le-am folosit în câteva dintre piesele mele. Cele două genuri, jazz și reggae, sunt compatibile mai ales alături de Sly & Robbie și, bineînțeles, de Eivind Aarset și Vladislav Delay”.

Catalogat deseori ca “muzica fiordurilor”, jazzul scandinav pe care îl reprezintă Nils Petter Molvær nu prea are de-a face cu natura, ci mai degrabă cu deschiderea, concept la care face referire de multe ori, în aproape toate interviurile sale. “Nu cred că muzica noastră are prea mare legătură cu fiordurile. Cum spui, e un clișeu. Intenția mea atunci când cânt este să creez ceva cu partenerii mei muzicieni care să conțină frumusețe și contraste. Să fie ceva intim”.

Există un public consistent pasionat de jazzul scandinav în România. Gărâna Jazz Festival a cultivat de la an la an gustul publicului pentru sonoritățile originale care provin din zona nordică a Europei, invitând trupe importante din Norvegia, Suedia și Finlanda. “Sunt fericit că oamenii vor să ne asculte și să aibă o bună experiență împreună cu noi, muzicienii”, a răspuns Nils Petter. “Nu știu de ce publicul de la voi este atras de muzica jazz scandinavă. Poate există puțin mai mult spațiu în muzica noastră datorită… fiordurilor și munților? Glumesc! Se poate să aibă legătură cu deschiderea. Adesea există multe genuri care se întrepătrund în exprimarea muzicală. Poate să fie acest lucru motivul existenței audienței noastre? Doar încerc să ghicesc aici. Ascultătorii sunt singurii care pot răspunde la întrebare”.

De la Gărâna Jazz Festival muzicianul norvegian a rămas cu “multe experiențe minunate. Zona, lacul de lângă hotel. Întreaga atmosferă a festivalului este cu adevărat unică. Sper că veți avea vreme călduroasă și însorită, multă muzică și multe întâlniri care să vă inspire. Sunt foarte nerăbdător să ajung acolo!”, ne-a transmis Nils Petter Molvær.

iunie 2018, interviu realizat de Gărâna Jazz Festival

Bilete pentru Gărâna Jazz Festival 2018 pot fi cumpărate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete, eventbook, eventim și bilete.ro