BISERICA CATOLICĂ VĂLIUG, 11:00
Raul Kusak este considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români, iar prezența sa scenică dinamică, talentul improvizatoric și sensibilitatea artistică vor constitui calitățile unui show ce nu trebuie ratat. Raul Kusak (n. 1974, Zalău) este singurul deținător al unui full Hammond Organ din țară, instrument la care s-a perfecționat de-a lungul timpului și a atins excelența. A absolvit în 2000 Conservatorul din București și a devenit foarte cunoscut pentru colaborările cu Iris, Vama Veche, Ștefan Bănică Jr., Alina Manole, Ovidiu Lipan Ţăndărică – din sfera rock-pop. Dar nu este singurul domeniu în care activează, proiectele extrem de apreciate din zona jazz și blues sunt în prezent cele cu bateristul Liviu Pop în Urban Unit – un proiect de improvizație funk, electro, groove, experimental; proiectul BluesCore, alături de Liviu Pop și Hano Hofer; un duo de blues, deja renumit, cu Vali Răcilă, cu care a și înregistrat în 2011 albumul Handmade Blues. A mai colaborat cu Platonic Band, Midnight Express, Blues Open Version, A.G. Weinberger, Blazzaj, Aievea, Chris Tofield, Corey Harris, Tom Smith și mulți alții.
HANUL LA RĂSCRUCE, GĂRÂNA, 14:00
Trigon (Moldova)
Trigon se întoarce la Gărâna Jazz Festival după 9 ani de la concertul lor de neuitat, care s-a păstrat ca un reper valoros în amintirea multor ascultători de atunci. Se întorc propunând publicului să fie părtași la un spectacol plin de energie, creativitate și sensibilitate. Sonorități din muzica populară românească și moldovenească, improvizații meșteșugite și proaspete, vor conecta tradiția cu modernismul.
Trigon este una dintre cele mai populare trupe de etno-jazz din Europa de Est și nu numai. Acum 25 de ani lua ființă din dorința și pasiunea violistului Anatol Ștefăneț de a crea o muzică nouă, care să îmbine două pasiuni ale sale – pentru jazz și pentru muzica populară.
Anatol Ștefăneț – violă
Dorel Burlacu – pian, keyboards
Vali Boghean – saxofon, trompetă, tilincă, fluier, kaval, voce
Gari Tverdohleb – baterie, percuție, xilofon, muzicuță
Benny Rietveld Ensemble feat. Marcel Moldovan (Olanda, S.U.A, România)
Benny Rietveld (n. 1959, Utrecht, Olanda) este unul dintre cei mai prolifici basişti moderni, posesor al unei impresionante cărţi de vizită: deține 8 premii Grammy, din 9 nominalizări, ca basist, autor de muzică de film şi producător muzical. S-a născut în Olanda, în Utrecht, dar a crescut în Hawaii, pe Insula Oahu. John Lee Hooker, Bonnie Hayes, Herbie Hancock sunt printre marii muzicieni ai lumii cu care a cântat. În 2001 își lansează primul său album solo – The Mystery of Faith.
Alicyn Yaffee face parte din noua generație a muzicienilor de jazz, talentați și inspirați, din California de Nord. Stabilită în New York, și-a lansat albumul de debut, “Someone Else”, în 2016. Albumul, produs de Benny Rietveld, a fost înregistrat alături de Cindy Blackman Santana, Pepe Jimenez, Jeff Cressman și Ronnie Foster.
Manu Koch (n. 1972, Elveția) este un pianist și compozitor elvețian, stabilit la New York în 2000. Pasiunea sa pentru world music i-a adus multe colaborări cu muzicieni brazilieni și africani. După lansarea primului său album, Triple Life, a înființat propriul grup – Filtron M cu care și-a propus să mixeze diversele influențe captate în toate experiențele sale muzicale.
Marcel Moldovan (n. 1985, Arad) este unul dintre cei mai versatili bateriști ai noii generații. În 2010 și 2013, Marcel a efectuat un turneu european de 10 concerte alături de Steve Vai & The Evolution Tempo Orchestra. Din 2015, colaborează cu Arcuș Trio. În 2016, îl găsim concertând alături de Teodora Enache & Benny Rietveld Quintet. Are în derulare proiectul Krisper Jazz Quintet și pregăteşte un album solo cu compoziții proprii.
Benny Rietveld – chitară bas
Alicyn Yaffee – chitară electrică, voce
Manu Koch – keyboards
Marcel Moldovan – baterie
POIANA LUPULUI, 19:00
Puba Jazz Connection (România, Germania, Polonia)
Puba Jazz Connection reunește pe aceeași scenă, după mult timp, două personalități de marcă ale jazzului românesc – pe bateristul Puba Hromadka și pe pianistul Paul Weiner. Ambii muzicieni timișoreni s-au stabilit în Germania, înainte de căderea comunismului, dar au continuat să rămână repere valoroase în conștiința publicului român de muzică jazz. Pentru Gărâna Jazz Festival 2018, Paul Weiner a compus şi a aranjat un ciclu inedit, care poartă numele de “Vara – iarna la Brebu”. Invitați în concertul lor sunt: contrabasistul german Johannes Schädlich, saxofonistul român Nicolas Simion și trompetistul polonez Piotr Wojtasik.
Puba Hromadka – baterie
Paul Weiner – pian
Johannes Schädlich – contrabas
Nicolas Simion – saxofon
Piotr Wojtasik – trompetă
Brothers – Adam Baldych & Helge Lien Trio w. Tore Brunborg (Polonia / Norvegia)
Tore Brunborg – saxofon tenor și alto
Helge Lien – pian
Mats Eilertsen – contrabas
Per Oddvar Johansen – baterie
Roberto Fonseca Trio (Cuba)
Unul dintre cei mai populari muzicieni ai Cubei și cel mai efervescent pianist al generației sale revine în România cu o prezență specială la Gărâna. Roberto Fonseca aduce pe scenă cel mai nou album, ABUC, care explorează originile jazz-ului din Cuba, ”Tierra Santa”. Pentru că muzica lui Fonseca trebuie trăită cu aceeași pasiune cu care este cântată, seara de sâmbătă e dedicată contrastelor – american jazz, world music, bolero și son cubano într-un singur concert.
Roberto Fonseca – pian, keyboards, voce
Yandy Martinez – bass acustic și electric
Ruly Herrera – baterie
Sly & Robbie with Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Vladislav Delay (Jamaica, Norvegia, Finlanda)
Două legendare staruri ale muzicii reggae, Sly & Robbie, vor fi oaspeți de seamă ai festivalului! Proiectul lor muzical inovator, “Nordub”, îi include pe muzicienii norvegieni Nils Petter Molvær – la trompetă și Eivind Aarset – la chitară electrică, precum și pe Vladislav Delay – un apreciat artist finlandez de muzică electronică. Cei cinci muzicieni reușesc să depășească granițele genurilor care i-au consacrat pe fiecare, creând împreună sonorități unice, mixând o paletă largă de genuri muzicale, de la reggae și muzică electronică, la dub, nu jazz și world music.
Sub titulatura inițială “Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær” sau “Jamaica meets Scandinavia”, cei doi muzicieni jamaicani au pornit acest proiect în 2015, când l-au avut pentru prima oară invitat pe Nils Petter Molvær într-unul dintre concertele lor din Franța. Au continuat colaborarea, inspirați de perspectivele creative ce li se deschideau, dar și încurajați de succesul avut pe diferite scene din întreaga lume. În luna aprilie au lansat la casa de discuri OKeh Recording albumul intitulat “Nordub”.
Sly Dunbar – baterie
Robbie Shakespeare – bass
Nils Petter Molvær – trompetă
Eivind Aarset – chitară electrică
Vladislav Delay – percuție, electronics
Bilete
Dacă nu ați apucat încă să achiziționați bilete la festival, acestea vor fi disponibile și la fața locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, de joi, începând cu ora 16.00, în trei variante: bilet de o zi, la prețul de 85 lei; abonament pentru trei zile, la prețul de 240 lei și abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la prețul de 300 de lei.