Skip links

Vincent Courtois: Jazzul este politic, jazzul este pentru toată lumea, înainte de toate, jazzul este sensibil

Violoncelistul Vincent Courtois va fi prezent pe scena Gărâna Jazz Festival 22, pe 13 iulie, în Poiana Lupului

Vincent s-a făcut remarcat publicului de la Gărâna Jazz Festival în 2016, când a a urcat pe scena festivalului alături de Louis Sclavis și Dominique Pifarély. Louis Sclavis Trio a realizat atunci un concert excepțional, la care Vincent Courtois a adus un aport major prin virtuozitatea și creativitatea sa. În 2018 Gărâna Jazz Festival îl are ca invitat pe Vincent Courtois în calitate de lider al unui proiect muzical inedit – “Bandes Originales”.

GJF: Salut, Vincent! Ai putea să ne împărtășești cum a luat naștere proiectul tău “Bandes Originales”?
Vincent Courtois: Eram în turneu în Finlanda, cu trioul, și pe atunci aveam în repertoriu o adaptare a muzicii din filmul “Freaks” de Tod Browning. În trenuri și în microbuze, vizionam filme de toate felurile. Anumite muzici mi-au încântat auzul. Așa mi-a venit ideea unui repertoriu liber, un omagiu adus compozitorilor de muzică de film: adesea, filmele cunoscute au muzica uitată.

GJF: Se poate vorbi despre o suprapunere a muzicii voastre cu imaginea vizuală? Cât de adâncă este aceasta?
V.C.: Ideea este să evocăm filmele fără imagini. Muzica vorbește despre spiritul filmului. Am repetat mult privind filmele, tocmai pentru a putea evoca muzical, mai clar, fără imagini. Când cântăm, toți trei în același timp, avem aceleași imagini în minte.

GJF: De care alte arte, în afară de cinematografie, te simți mai apropiat?
V.C.: Lucrez mult cu texte, cu literatura. Noul nostru program, de exemplu, este profund inspirat de scrierile lui Jack London. Am lucrat mult cu fotografia, cu imaginea, cu pictura. Orice formă de creație și de angajament al artistului se poate naște din alte manifestări artistice.

GJF: Forme, culoare, cuvinte, muzică! Poți să îți imaginezi o lume fără muzică? De ce?
V.C.: Bineînțeles că nu. Dintotdeauna omul a dat naștere sunetelor,  și nu numai din necesitate, ci doar dintr-o plăcere simplă, evidentă, esențială.

GJF: Cât de mare este influența locului de naștere asupra muzicii tale?
V.C.: Mare. M-am născut în 1968, la Paris, în timpul revoluției culturale. Am studiat muzica clasică la Conservator. Mai târziu am descoperit jazzul. Parisul este un oraș în care cultura este peste tot și este de toate felurile. Nu m-am născut în New York în anii ’30, ceea ce-mi schimbă mult influențele și viața mea de muzician. Am crescut cu Bach, Bartok, Schoenberg, Velvet Underground, Duke Ellington, Miles Davis.

GJF: Ce muzicieni și-au pus amprenta asupra dezvoltării tale artistice?
V.C.: Cei care m-au influențat cel mai mult sunt cei cu care am cântat, chiar și aceia cu care nu aveam foarte multe în comun. Am avut șansa să cânt cu mulți oameni foarte diferiți.

GJF: Poate jazzul să ne influențeze percepția asupra lumii?
V.C.: Uităm ceea ce reprezintă jazzul, de fapt. Am părăsit muzica clasică atunci când am descoperit libertatea, expresia ultimă a unei muzici eliberate. Jazzul este politic, jazzul este pentru toată lumea, înainte de toate, jazzul este sensibil. Câteodată mi-e teamă că media și banii ne fac să pierdem acest lucru esențial: libertatea de expresie, departe de tiparele în care vor să ne înregimenteze. Capitalismul vrea să ne închidă în căsuțe din ce în ce mai mici pentru a putea mai ușor să ne înlocuiască. Jazzul trebuie să continue să fie inclasabil.

GJF: Anul acesta te întorci la Gărâna cu un proiect în care ești lider. Ai un mesaj pentru publicul de la Gărâna Jazz Festival?
V.C.: Îmi place foarte mult Gărâna din motive muzicale și din motive personale. Publicul este incredibil! Deci…HAVE FUN!

mai 2018, interviu realizat de Gărâna Jazz Festival

Bilete pentru Gărâna Jazz Festival 2018 pot fi cumpărate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete, eventbook, eventim și bilete.ro