Treptat Festivalul a devenit din joacă proiect, din proiect realitate, din inițiativă confirmare și, din ediție în ediție, fără sincope, s-a transformat într-un clasic. Când bifezi anul 22, din care ultimii 15 în locația actuală, cuprinzătoare, știi că vorbești de pe picior de egalitate cu omologii de peste fruntarii si că ai să poți.
Cândva GJF se ținea în august, dar s-a stabilizat încă demult pentru iulie, unde inițial ‘pica’ într-o perioadă fix de Sf Ilie, patron al fulgerelor. Cam de atunci a intrat în conștiința colectivă Gărâna Jazz Fest = munte, ploaie, haine groase, aveți grijă la ce puneți în bagaje. Mutată, pare-se, definitiv, încremenită chiar în cel de-al doilea final de săptămână de iulie de ceva ediții încoace, un weekend adesea tropical, nu arctic, manifestarea căreia îi dăm onorul an după an cauzează, alături de o experiență complexă pe mai multe planuri, atât personale cât și de grup, sentimente și trăiri, stări de spirit cărora mulți dintre buștenari vor să le dea posterității sub formă de vorbe sau imagini, pe scurt, o epifanie cu recidivă periodică, în fiece miez de iulie.
Fotograf: Mircea Albuțiu
Ei bine, statistica ne spune că, la nivel global, circa 8% din populație ar fi născută de-a lungul lunii 7, undeva spre un milliard de iubitori de jazz, dar pentru că nu toți își găsesc transport și cazare la GJF atunci trebuie, ajustând puțin zerourile, să presupunem că doar mai multe sute de rafinați primesc drept dar, de la zeii sunetelor, în zodia lor aniversară, cele patru zile/seri/nopți de maraton audio-vizual în locul și în stilul pe care le știți. Aceste rânduri le sunt închinate.
Se poate demonstra că ar fi greu de tot, imposibil unora, să fie mai bine sărbătoriți, mai bine colindați, mai intens regalati. Firește, ei știu asta, căutați-i, cercetați-i, ascultați-le poveștile, onorați-le tratatia și bucurați-vă alături de amicii voștri cărora Cuptor le dublează doza de fericire prin acest festival. Ai putea oare să gândești, repetitiv chiar, o petrecere mai adecvată decât cea căreia îi dau curs nu doar prietenii tăi știuți, dar și cei cu care nu împarți memoria figurii și a numărului de mobil, ci pe cea a muzicii pentru care va găsiți aici? Ai putea alege invitați mai potriviți decât cei ce iubesc trupele favorite ție, știu piesele, înțeleg ce te mișcă? Dar cunosc și locurile, știu istoriile acestora, au citit despre trecut, peste zi drumețesc ca și tine către aceleași fantasme lindenfeldice, iar seara sunteți la grătar, împreună savurând răchia specifică ținutului. Amfitrion e numai 1-ul zis Lungu, atestat Moshu, ce vă curentează cu tot ce se aude și-și condimentează spusa-i cu umor. Avem de-a face cu o fiesta ieșit din comun de reușită, căreia, întru desăvârșire, i-ar mai trebui niște muzică pe placul gazdei și al musafirilor … iar dacă ne simțim cu dare de mână, chiar live, cu artiștii plugged pe scenă … cum ar fi ca de ziua ta să ai drept dar un concert cu Youn Sun Nah, giuvaierul coreean, sau să te bubuie basul lui Stanley Clarke, aflat la a două abatere în Semenic? Simți nevoia de introspecție, ai un moment de melancolie la pahar? Va salvează, pe tine și pe ai tăi, două trio-uri italiene, ce îți vor verifica și reconfirma orișice stare emotivă. Do you feel pretty? Of course. Atunci tai câte o felie din fiecare tort al virtuozității de pe meniu, fie cubanez, fie scandinav sau nord-american-vicious. Dar găsești câte și mai câte în bufetul de ‘listen as much as you like’, momentul de magie indiană, tânguirea polacului paganinian, în două formule; multe, multe feluri, peste dealuri înșirate, în Poiană, în Văliug, la Răscruce, ca să aveti, iulieni, ce ține minte, și voi, și ai vostri, si restul de 92%, în vecii vecilor. Q.E.D.
Paul Tutungiu
Biletele şi abonamentele pentru Gărâna Jazz Festival pot fi cumpărate on-line de pe www.garana-jazz.ro/bilete/, www.bilete.ro, www.eventbook.ro sau www.eventim.ro, precum și de la casa de bilete a festivalului, înainte de concerte.